2012/02/25

En kaffe, en öl, en syn på alkohol...

För en ölälskare som jag finns det inte mycket kasst med Danmarks extremt liberala alkoholpolitik. Men om vi ska vara lite objektivt kritiska så finns det några nackdelar kanske. Ingen åldersgräns för intag av alkohol, 16 års-gräns för att inhandla alkohol och med en befolkning där över 40% snittar alkoholmotsvarigheten av tre öl om dagen... man kan liksom kritisera en del. Däremot är attityden mot alkohol ganska härlig i Danmark ibland, speciellt gällande synen på ett café. I Sverige vet alla att på dagen går man och fikar på ett kafé med kaffe och kaka. Försök du hitta ett fik som ens försöker skaffa alkoholrättigheter överhuvudtaget i Sverige. I Danmark däremot, så är det standard att alla kaféer har ett gäng öl på fat, utöver kaffe och kaka, något som även är väldigt vanligt på kontinenten. Hela konceptet med att gå på ett kafé är inte begränsat till att exkludera alkohol, och det är inte heller ett tabu att ta sig en öl klockan halv tolv mitt på dagen.

Denna diskrepans mellan Sverige och resten av Europa är något jag har stört mig på otroligt mycket under min vistelse i Malmö... inte bara är det nästan omöjligt att hitta ett ställe som serverar både bra kaffe och bra öl, utan att hitta detta mitt på dagen är ett uppdrag för självaste Scotland Yard. Det är inte bara alkoholister som tycker det är gott med en öl mitt på dagen, och det är heller inte så att öldrickare enbart vill hänga med öldrickare på random bar heller (som för övrigt absolut inte har öppet innan 16-17... liksom vafan). Ibland är det så att man är ett sällskap där någon vill ha en kaffe och någon vill ha en öl... men inte enligt Sverige, åh nej.

Tacka vettja Danmark ;)

/Viktor

2012/02/22

Frustration

Frustration är när man spenderat 40 minuter, på sin iPhone, på att skriva en lång och fin redogörelse på helgens eskapader enbart för att se blogger-appen crasha och radera det man skrivit.

I var fall. Bland alla de grymma ölen som jag, Martin från bloggen och vår gemensamma vän Martin drack så hittade vi våra toppar och dalar. The Bruery Black Tuesday, Founders Canadian Breakfast Stout och Firestone Walker Abacus var favoriterna, alla var galet bra. En stor besvikelse var både Pelican Mother Of All Storms (för oxiderad och platt för de förväntningar vi hade) och Abstrakt 08 (för smörig och oljig, men smakade som en imperial stout, bara inte en bra en). Vi hade det i var fall hur kul som helst och det var skoj att hänga med polarna en helg helt utan töser ;)

/Viktor

PS: Hoppin Frog D.O.R.I.S. the Destroyer är fantastisk med kladdkaka.

PPS: Beer Here Fat Cat är otroligt bra från fat, man måste älska den där Nelson Sauvinen ;)

2012/02/15

Sierra Nevada i burkformat!

Som titeln säger... Sierra Nevada har alldeles nyligen fått ut sina första burkar på hyllorna i USA, en gest som i min mening är extremt välkommen. Då burkformatet är otroligt överlägset flaskformatet gör det mig väldigt glad att ett såpass stort och erkänt mikrobryggeri som Sierra Nevada faktiskt rullar ut öl i burkar. Nu kanske Sverige ska ta och beställa in de så att ens Torpedo håller sig färsk lite längre medan den står och samlar damm på Systembolagets hyllor.

/Viktor


Förvirringen med tickers...

Hela grejen med att betygsätta öl är enormt populär. Hemsidor som RateBeer och BeerAdvocate är omåttligt populära där man kan kolla upp och betygsätta så gott som alla kommersiellt utgivna öl som exister (inom rimliga gränser). De mest ihärdiga medlemmarna på RateBeer är uppe i över 20000 betygsatta öl, vilket är en helt enorm mängd. Det är inte ovanligt att dessa tickers betygsätter över 400 öl i månaden. Sättet detta görs på är genom små smakprov och en provsmakningsgrupp som delar med sig av öl.

Nu till mitt problem med hela konceptet. Öl för mig är en njutning och inget annat. Det är en njutning som har övergått till ett enormt intresse, i och för sig, men fortfarande är njutningen mitt huvudfokus. Men som med alla intressen så är det lätt att falla in i en samlartrend där man vill smaka mer och mer nytt och få tag på fler och fler svåråtkomliga, i detta fall, flaskor. Däremot så känner jag att så kallade tickers har tagit denna del av intresset till en absurd överdrift. Jag kan personligen inte förstå hur man kan få ut samma njutning av en öl när man bara dricker ett litet smakprov av den, jag kan verkligen inte det. Men man ska inte förstå mig fel, jag bryr mig faktiskt inte om människor väljer att ticka ölen istället för att njuta av den, jag kan bara inte förstå att man medvetet väljer att ticka före att njuta.

Sedan kan man kanske säga att dessa tickers njuter lika mycket av att ticka som av att dricka ölen normalt, men även detta kan jag faktiskt inte förstå, i alla fall inte om man talar om att dricka öl. För mig är tickande bara en samlarhobby där ölen står i centrum istället för något annat medium. Nej, ölets smak bör stå i fokus när man dricker det, tycker jag, och fastän tickande är kul på sätt och vis är det bara en liten del av det roliga när man dricker öl.

/Viktor


Tick tack...

2012/02/07

Friterad lokalpatriotism!

Som ursprungligen Malmöbo har jag en speciell love affair med falafel. Jag kan liksom inte hjälpa det då jag under större delen av min uppväxt har käkat 10-kronors-falafel på haket nära skolan. Falafel finns i mitt blod och jag har blivit otroligt besviken på det magra utbudet och den bristande kvaliteten som Odense bjuder på. Något som till slut fick mig att göra min egen.

Slutprodukten blev faktiskt riktigt god! Helt klart en falafel att vara stolt över, och med lite tweaks i följande batcher tror jag det kommer bli en riktig höjdare. Åh, får mig att känna mig hemma i Malmö igen ^^

/Viktor

I processen att friterande de gyllene små liven...

2012/02/06

Ren njutning...

Det finns värre saker än att komma hem efter en fullständigt genomtråkig föreläsning, öppna sin growler Hunahpu aged on Virgin Oak Barrels och slappa framför datorn.

Ölen är en imperial stout från det fantastiska bryggeriet Cigar City från Tampa, Florida. Den här specifika grejen fick jag tag på via en liten minitrade jag gjorde idag. För två dagar sedan hölls en liten provning av olika rariteter i Odense och "slatten" på 30 cl som blev över från denna Hunahpu bytte jag till mig för en spottstyver. Svart som natten, något avslagen (kan man inte hjälpa med tanke på att det är en inte fylld growler, men det stör förvånansvärt inte) med massor av vanilj, ek, kryddighet (nejlika, kanel, anis) och en liten liten hint av chili tycker jag mig känna. Makalöst bra imperial stout... är otroligt glad över att jag fick prova den.

Mysigt med dunderstark öl så här när det är 10 minusgrader ute ^^

Utöver detta köpte jag två flaskor Green Flash West Coast IPA (klockren... redan hunnit sänka en flaska!) och en flaska De Struise/Three Floyds Shark Pants (ser fram emot att smaka, so bad) idag.

/Viktor

Oh yes.

2012/02/01

Hopslam!

Fick ett lite paket i förrgår från USA. Sex flaskor pinfärsk Bell's Hopslam direktlevererade till min dörr. Världens fjärde bästa Double IPA gör mig bara lyriskt glad. Den bryggs bara kring årsskiftet varje år och detta år fick jag händerna på lite gott gott av denna underbara nektar. Råkar du komma över en flaska så drick den, du kommer inte bli besviken!

/Viktor

BÄST!